Ta turen innom en grønnsaksbu om du bor i nærheten av en. Norsk mat er best;) Eller ser denne måten å tilberede grønnsaker på noe som passer til mage retter. Feks til kjøttkaker, svinekam, kyllingfilet osv.
Du trenger:
Lammelår ca 2 kg
Kryddersmør:
100 g meierismør
7 fedd hvitløk
2 ts salt
1 ts pepper
fersk rosmarin
Rundt lammelår:
2-3 gulerøtter
sellerirot
1 rødløk
2 gule løk
3 dl vann
fersk rosmarin
Rotgrønnsaker:
Sellerirot
Gulerøtter
Søtpotet
Mandelpotet
Fersk rosmarin
Havsalt
Pepper
Saus:
3 dl sky
2 dl vann
30 g meierismør
2 ss siktet spelt/hvete
1 dl matfløte
salt og pepper
Legg gjerne lammelåret på benken en time før det legges i ovn.
Start med å lage kryddersmør. Finhakk hvitløk og rosmarin. Bland det godt sammen i et romtemperert meierismør. Tilsett salt og pepper.
Sett ovnen på 220 grader.
Skjær opp grønnsakene som skal være rundt lammelåret i store biter. Legg låret og grønnsakene i en stor ildfast form eller et dypt stekebrett. Hell på 3 dl vann. Smør lammelåret inn med litt av kryddersmøret.
Sett så brettet inn i ovnen i 3-4 min. Lukk opp dør og vent 5 min før du lukker dør og setter ovnen ned til 65 grader. Ha i steketermometer i låret .
Pensle med resten kryddersmøret ca hver time. Det går fint hver annen time også om man er ute på tur. Jeg hadde lammelåret i ovnen i nesten 6 timer før jeg skrudde opp til 175 grader og ventet til kjernetemperaturen ble opp mot 65 grader(medium-rosa i midten). Alt etter hvor rødt man ønsker det.
Når lammelåret er ferdig pakkes det godt inn i sølvfolie. La kjøttet hvile minst 30 min.
Kok opp restene i formen sammen med 2 dl vann i en gryte.
La dette småkoke i 5 min. Sil dette og du får ca 4 dl kraft/sky som brukes til sausen.
Smelt 30 g meierismør og tilsett mel. Bland godt sammen og spe på litt og litt med skyen. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.
Skjær rotgrønnsakene i terninger på ca 1×1 cm og legg dem på et bakebrett med bakepapir. Strø over havsalt ,rosmarin og olje. Stekes på varmluft 200 g i 20 min.
Skjær opp kjøttet.
Serveres gjerne med tyttebærsyltetøy eller rødbeter.