Du trenger til deigen, 12 -14 stk:
950 siktet hvete
50 g havregryn
140 g sukker
550 g kald melk
200 g moden surdeig
140 g meierismør
1 ts kardemomme
2 ts salt
Fyll:
125 g temperert meierismør
100 g sukker
1 ss siktet hvete
Ca 2 ss kanel
1 egg til pensling før steking
30 g sukker og 100 g kokt vann til topping etter steking
Bland alt til deigen utenom smør i en kjøkkenmaskin. La deigen elte på middels styrke i 15-20 min. Ha så i smøret i terninger og elt videre i 5 min. Dekk bollen med et lokk og la deigen heve i 3,5 -4 timer i romtemperatur. Sett bollen i kjøleskap over natten. Fra 5-24 timer.
Bland fyllet godt sammen. Jeg bruker mel i for at ikke fyllet skal flyte ut under steking.
Ta bollen ut av kjøleskap og velv deigen på benken med litt mel under . Lag et rektangel på ca 70×45 cm.
Smør fyllet på halvparten av langsiden. Brett den andre langsiden over og skjær i 12-14 strimler. Del hver del i tre strimler 1 cm fra topp. Flett kanelflettene og brett under kant. Etterhev alle flettene på et bakebrett i ca 2-3 timer i romtemperatur. Pensle dem med sammenvispet egg og stek flettene i en forvarmet ovn på 220 grader i 17-20 min.
Om du ønsker en blankt utseende: rør sammen sukker og kokt vann til det løser deg opp. Pensle flettene i det de kommer ut av stekeovn.