Du trenger til 2 stk julebrød:
1 kg økologisk siktet hvete (Holli mølle)
110 g sukker
2 ss kardemomme(gjerne knuste kardemommekjerner)
600 g kald melk
200 g moden surdeig. https://www.dalheimgaard.no/product-category/baking/
1 ts salt
100 g meierismør
200 g bløtlagte rosiner
Bland alt (utenom rosiner og smør) i en kjøkkenmaskin. La deigen elte på middels styrke i 15-20 min.
Ha smøret i terninger og elt videre i 5 min.
Dekk bollen til og la deigen heve i 3 timer i romtemperatur . Samtidig legger du rosinene i vann i en annen bolle.
Del deigen i to og brett deigene opp hevekurver.(kan bruke sil med et klede i) Legg rosiner mellom brettingene. Stram deigen til slutt i hevekurven. Dekk til med et klede , da deigen er tørrere enn vanlig surdeigsbrød. Sett hevekurvene i kjøleskap over natten. Ta ut hevekurvene med brød i 3-5 timer før de stekes på vanlig bakebrett med bakepapir. Snitt brødene etter de er velvet ut av hevekurvene.
Stekes på nederste rist i 175-180 grader til de er 97 grader i midten(ca 50 min)
Utstyr til baking fås kjøpt her:https://www.dalheimgaard.no/product-category/baking/